Clay Keramikmuseum Danmark

Clay Keramikmuseum Danmark
Teglpanelerne kan åbnes og lukkes efter behov.
Clay Keramikmuseum Danmark
Clay Keramikmuseum Danmark Clay Keramikmuseum Danmark
Clay Keramikmuseum Danmark Clay Keramikmuseum Danmark
Detalje ved over- og underkant af element med teglpaneler.
Detalje ved over- og underkant af element med teglpaneler.
Detalje ved over- og underkant af element med teglpaneler.
Detalje ved vinduesstop. Detalje ved vinduesstop.

Dette forår kunne CLAY Keramikmuseum Danmark indvie en udvidelse tegnet af arkitektfirmaet Kjaer & Richter. En stor del af den nye bygning ligger under jorden, hvilket var en af årsagerne til, at dette projekt vandt arkitektkonkurrencen, der blev udskrevet i 2013.

Den ’overjordiske’ del af udbygningen er iklædt tegl i rødbrune nuancer, der lader bygningen optræde i harmoni med omgivelserne. De keramiske beklædningssten er specialfremstillet hos Petersen Tegl og har den funktion, at de kan åbnes eller lukkes efter behov.

Udstillingslokalernes placering under jorden medfører, at den udstillede keramik også er omgivet af ler – lillebæltsler. Denne lertype udvider sig, når overfladejorden fjernes. Derfor hviler bygningen på randfundamenter; der er en halv meters luft under gulvene, hvor leret kan arbejde uden at ødelægge bygningen.

Glasfacader i pavillonen gør det muligt at se lige igennem bygningen og ud på Lillebælt.

Kjaer & Richter vandt arkitektkonkurrencen i samarbejde med Henry Jensen a/s Rådgivende Ingeniører og Wad Landskabsarkitekter. Opgaven var at tegne en tilbygning til det fredede  Grimmerhus, der i 1857 blev opført som aftægtsbolig for Hindsgavl Slot ved Middelfart.

Clay Keramikmuseum Danmark

Tekst: Susanne Ulrik, fotos: Thomas Mølvig