Casa Bofill revisited

Casa Bofill revisited

Casa Bofill 1973 revisited

I Montras, i et bakket og skovbevokset område, ikke langt fra Costa Brava lod den catalanske arkitekt Ricardo Bofill i 1973- 75 dette sommerhus opføre til sine forældre.

Casa Bofill fungerer som en lille muromkranset by og består af fem selvstændige kuber; bedsteforældrene bor i den største og mest komplekse med tre etager, der er forbundne med udvendige murede trapper.

Hele komplekset er som et tempel opført på en rektangulær murstensbelagt flade. Spisestue og svømmebassin danner et naturligt samlingspunkt for beboere og gæster og markerer sig med overflader beklædt med knaldrøde, blanke keramiske fliser. Bygninger og belægning er opført af tegl i samme nuance, lagt og muret med knasfuge.

I sin homogenitet virker anlægget som skåret ud af een stor blok af brændt ler. En drømmeagtig og teatralsk arkitektonisk iscenesættelse omkring et fællesskab – en perfekt kulisse for en film – måske instrueret af en David Lynch?

Arkitekten Ricardo Bofill, også Ricard Bofill Leví, født i Barcelona 1939, er spanskcatalansk og oprindelig uddannet i Schweitz. Bofill grundlagde i 1963 ‘Taller de Arquitectura’; en international gruppe bestående af arkitekter, ingeniører, sociologer og filosoffer med nu mere end fyrre års erfaring inden for byplanlægning, arkitektur, have- og landskabsarkitektur og indretning.

Bofills – og Tallers – nyeste og aktuelle projekt er deltagelsen i den indbudte konkurrence om planlægningen og revitaliseringen af Moskva bymidte i 2012 – det hidtil største byplanlægningsprojekt i verden.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Courtesy of Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 1
Gyldighed
Gældende