Mission Hall

Mission Hall

Plaistow, West Sussex, UK, Adam Richards Architects 2010

Arkitekten Adam Richards beskriver med huset her et ægteskab mellem to bygningskroppe; en gotisk – smal og butsnudet, der ligger ud til vejen – og en klassisk mod haven og landskabet – hvis vestfacade åbner sig med et motiv af søjler, der indrammer de høje vinduespartier. Indgangsparti og ildsted binder de to sammen.

I Sussex i England er det ikke ualmindeligt, at tagene er tækket med mørkerøde lokalt fremstillede teglspån – ofte også traditionelt anvendt til beklædning af husenes øverste etager, hvorimod den underste står hvidkalket.

Her stammer spånen fra en baptistkirke opført 1907 på netop denne grund – og der er altså tale om genanvendelse af både sted og materiale. Den underste etage er – undtagen hvor huset med sin runding sender en hilsen til sin forgænger – opmuret med lys mørtel og hvide sten fra Wienerberger – taget er af bly.

Under havens lange, let forhøjede bed ud for husets midterakse ligger rør til opsamlet regnvand og forbindelse til et jordvarmeanlæg. Huset er udformet, så det på bedste vis udnytter sin termiske masse og er i valget af materialer og farver som vokset ud af stedet og de landlige omgivelser – selv om det formmæssigt adskiller sig fra sine ‘fæller’ og er et moderne hus.

New Mission Hall var indstillet til World Architecture News’ pris ‘WAN House of the Year 2011’.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Tim Brotherton & Katie Lock

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 1
Gyldighed
Gældende