Estancia LA i Paraguay

Paraguay er et land af både store vådområder og tør savanne – og ler i usædvanlige og bemærkelsesværdige nuancer.

Landets eneste adgang til havet var tidligere via een enkelt flod; en geografisk isolation, som på mange måder har været afgørende for udviklingen af både arkitektur og økonomi.

Arkitekten Solano Benitez arbejder oftest med det forhåndenværende lokale, simple og billige byggemateriale – leret – og skaber hermed ekspressive volumener af nærmest poetisk nerve – i overensstemmelse med og i kærlighed til de få og knappe ressourcer landet har at byde på.

Estancia LA er en beskyttelse mod et fjendtligt klima. Hele konstruktionen er opført i tegl af lokale murere; gulvet er plant, væggene skrå og foldede og loftet let – og planen åben. Et stort ’tæppe’ – 36 meter langt – markerer overgangen mellem opholdsrummene og et mere privat afsnit med soveværelser mv og består af beton iblandet knækkede sten – i en tykkelse af kun 4 cm.

Store vandrette åbninger og glaspartier åbner huset mod landskabet.

Arkitekten Solano Benitez er født i Asunción i 1963. I 1987 etablerede han tegnestuen Gabinete de Arquitectura i samarbejde med kollegerne José Luis Ayala og Alberto Marinoni og er aktuelt en anerkendt arkitekt og underviser i sit hjemland.

Solano Benitez anvender hovedsagelig simple materialer og komponenter – som han finder lokalt, hvilket gør ham i stand til at opnå en udtryksfuld formgivning med stor virkning og poetisk kraft. Materialernes ’knaphed’ er omvendt proportional med den følsomhed og sanselighed, som arkitekten frembringer og formidler.

Søger man på ‘Why does every single brick hold desire ?’ på YouTube kan man opleve Solano Benitez fortælle om nogle af de huse, Gabinete de Arquitectura har tegnet i Sydamerika ved en forelæsning afholdt på GSAPP, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, Columbia University, New York.

Tekst: Gabinete de Arquitectura /Vibeke Krogh
Fotos: Leonardo Finotti

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 1
Gyldighed
Gældende