Villa Rotonda

Villa Rotonda

Bedaux de Brouwer Architects / Holland 2010

Villa Rotonda er det arketypiske hus med saddeltag – skåret helt ind til benet til det lokale og oprindelige – dog også med et modernistisk og minimalistisk islæt. Huset er opført i Goirle i det sydlige Holland i 2010 og er tegnet af Pieter og Thomas Bedaux, Bedaux De Brouwer Architects.

Snarere end at referere til Palladios villa uden for Venezia henviser husets navn til en rundkørsel i nærheden. Tæt på et trafikeret område med megen støj er bestræbelsen på at skabe en bekvem og rolig bolig blevet ledemotiv for en bygning med to ‘ansigter’; et lukket og beskyttende til een side og et åbent og inviterende til en anden.

Mod gade og trafik er facaden helt lukket – med undtagelse af en enkelt vinduesåbning. Det medfører dog på ingen måde et mørkt indre, for lige bag facaden tillader patio og spejlbassin dagslyset at reflekteres og trænge ind i huset, og afstanden mellem opholdsrum og gadens trafik øges yderligere med beplantning, bassiner og terasse.

En lang mur omkranser hele grunden og danner ramme for et større haverum, hvor husets beboere trods trafikken og støjen alligevel kan opholde sig udendørs i lys og luft.

Bedaux de Brouwer Architects har 20 ansatte. Tegnestuen blev grundlagt i 1938 og har haft næsten halvfjerds års kontinuerlig produktion, der kan karakteriseres som mild, tidløs modernisme med blik for mennesker og miljø. Tegnestuens projekter er kendetegnet ved en afdæmpet skarpskåren arkitektur med gennemtænkte detaljer.

Tekst: Vibeke Krogh og Susanne Ulrik
Fotos: Michel Kievits

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 1
Gyldighed
Gældende