En blå skole i Herat

En blå skole i Herat

Maria Grazia Cutuli-skolen Herat

2A+P/A, Mario Cutuli, IaN+ og ma0

Som en blå blomst i et tørt og støvet landskab ligger skolen i Kush Rod Village i Heratprovinsen i det vestlige Afghanistan, hvor mørke Hindu Kush bjerge rejser sig mod nord. Før skolen i april 2011 blev indviet, blev de lokale skolebørn undervist i stalde eller under et træ.

Hele komplekset er opført i armeret beton beklædt med lokalt fremstillet tegl; for opførelsen stod en lokal developer og lokal arbejdskraft. For at undgå udgifter i forbindelse med reparationer af pudslag er murværket malet i blå nuancer, og den lysende blå farve, traditionel for landet, giver komplekset karakter af vartegn, der ses på lang afstand.

Skærmet af en beskyttende mur danner ti kuber en lille by med uderum til leg og ophold. De otte af kuberne er klasselokaler med plads til 30 børn i hver; én kube er dobbelt så høj som de andre – ud over at rumme skolens bibliotek, bruges den også som lokalt mødested. Inden for murerne har man plantet frugttræer og anlagt små grøntsagshaver, hvis pasning indgår i undervisningen. Selv om placering og orientering synes tilfældig, er kuberne anbragt optimalt med hensyn til naturlig ventilation og dagslys.

I 2001 blev den italienske journalist Maria Grazia Cutuli skudt i Afghanistan. Hendes familie etablerede siden ‘Fondazione Maria Grazia Cutuli’; en fond, som støtter sociale opgaver og undervisningprogrammer i områder plaget af krig eller naturkatastrofer.

Bag byggeriet står de tre arkitektfirmaer 2A+P/A, IaN+ og ma0 med base i Rom og Mario Cutuli, Maria Cutulis bror.

Maria Cutulis egne beskrivelser af det afghanske landskab har inspireret til indledende skitser og ideer og til netop denne disponering og arkitektur.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Antonio Ottomanelli og Giovanna Silva

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 2
Gyldighed
Gældende