Brick Awards 2012

Særlig anvendelse af mursten

Juryen valgte de bedste bygninger i kategorierne: Særlig anvendelse af mursten, Ikke-boligbyggeri, Enfamiliehus, Boligbyggeri og Konvertering. Ud af disse fremhæves ét som det ultimativt bedste; Mapungubwe Interpretation Centre i Sydafrika, tegnet af arkitekterne Peter Rich, Michael Ramage og John Ochsendorf fra Johannesburg. Det har været et væsentligt mål ved gennemførelsen af projektet at bruge lokal arbejdskraft og lokale materialer. De stenbeklædte kupler lægger sig smukt ind i det bakkede landskab, og arkitekturen vidner om omtanke og respekt for omgivelserne. Projektet er tidligere omtalt i Tegl 1 2010.

Når Wienerberger i år for 5. gang uddeler Brick Awards, er det for at gøre opmærksom på murværkets uendelige variationsmuligheder i hænderne på arkitekter overalt. Brick Awards – i alt € 27.000 – uddeles hvert andet år og er en anerkendelse af særlig vellykket arkitektur, hvori lerprodukter spiller en hovedrolle. 50 projekter fra 28 lande på fem kontinenter var prækvalificeret, og den endelige bedømmelse blev foretaget af en international jury bestående arkitekterne Plamen Bratkov (Bulgarien), Rudolf Finsterwalder (Tyskland), Hrvoje Hrabak (Kroatien), John Foldbjerg Lassen (Danmark) og Zhang Lei (Kina).

Ikke-boligbyggeri

Denne kategori blev vundet af det skotske arkitektfirma NORD med den sortgrå transformatorstation i Olympic Games Park i London. Projektet er omtalt i Tegl 1 2010.

Boligbyggeri

Fransisco og Manuel Aires Mateus fra Lissabon har tegnet en kridhvid boligbebyggelse til ældre mennesker i Portugal. Den skulpturelle form er i tråd med portugisisk arkitektur, som den kendes fra eksempelvis arkitekten Alvaro Sizas byggerier.

Bogen Brick’ 12

En grundig beskrivelse i tekst på engelsk og tysk samt tegninger og fotos af de 50 projekter kan ses i bogen Brick ’12; et katalog over mange forskellige måder at anvende tegl på. I år er bogen suppleret med ‘brick+’, et magasin, der rummer en række artikler om ny teglarkitektur og overvejelser om lerets udfordringer og muligheder. Brick’ 12 er udgivet af Calwey Verlag, koster € 49,95, og kan bestilles her: www.calweyverlag.de

Konvertit

I ti år har den slovakiske arkitekt Pavol Panak arbejdet med at omdanne en gammel teglovn ved foden af Karpaterne til sit personlige lønkammer. Det danske jurymedlem John Foldberg Lassen finder bygningen spændende, fordi den udtrykker megen følsomhed i måden, den danner rum og går i ét med den omgivende natur på.

Enfamiliehus

Den præmierede om- og tilbygning af et landhus i Gaasbech i Belgien rummer nu bolig og dyrlægeklinik og er tegnet af Bart Lens, der her bruger murstenene – også i form af belægning inde og ude – til at forbinde fortid med nutid i en harmonisk helhed.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Andrew Lee, Peter Rich, FG+SG, Biege Claessens, Tomas Manina

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 2
Gyldighed
Gældende