Klink

Klink

’Klink’ er en ny blog til klinkens fremme i moderne arkitektur oprettet af arkitekterne Rune Bundgaard Jørgensen, Mikkel Nielsen, Mark Minick Vonsild og Morten Emil Engel.

Fra bloggen:

“Igennem århundreder har klinken fascineret og henrykket mennesker over hele kloden. Dens funktion som et funktionelt og dekorerende bygningselement har beriget arkitekturen med former, farver og fortællinger. Ved brug af ler, vand og farvepigmenter, har kunstnere på tværs af civilisationer skabt et materiale, der fortæller eftertiden om deres kultur og historie. Dette materiale, klinken, og dens potentiale til at fornøje og fortælle, ønsker vi at bringe frem i lyset.

Nyere byggeri er, i vore øjne, ofte kendetegnet ved en ensidig fokusering på det sensationelle og konceptuelle på bekostning af den sanselige oplevelse af arkitekturen. En intensiv industrialisering af arkitekturen efterlader et til tider fattigt og historieløst miljø, der mangler det nære, stoflige og taktile. Klinken kan være med til at tilbagebringe disse egenskaber.

Klinkens kvaliteter spænder bredt over det robuste og lødige til det farverige og iscenesættende, men samlet set er klinken et ganske ærligt materiale. Dens produktionsmetode og montering har i sin kerne ikke ændret sig i århundreder, og kan fortsat benyttes relativt let uden de store økonomiske omkostninger og komplicerede byggeteknikker. Samtidig er klinkens æstetiske egenskaber uudtømmelige. Med den rette kombination af overflade, format og tredimensionalitet kan den udvide spektret af arkitektoniske anvendelsesmuligheder og tilføje ny værdi til det byggede miljø.

Fremtidens klinke vil i kraft af den teknologiske udvikling kunne tildeles et bredt spektrum af miljøfremmende egenskaber. Ekstremt holdbare klinker, der ikke kræver vedligeholdelse, klinker der enten øger eller reducerer bygningens varmeoptag, overflader, der ikke kræver rengøring, eller som kan omdannes til biotoper for grøn bevoksning, der reducerer bygningens CO2 regnskab. Mulighederne er mange og endnu uudforskede.

Klinken er alt i alt det perfekte byggemateriale!

Med denne blog ønsker vi at inspirere og opfordre andre til ligeledes at dyrke klinkens muligheder i den moderne bygningskultur.“

Link: http://cargocollective.com/klink/

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 3
Gyldighed
Gældende