Bibliotek i Burkina Faso

Bibliotek i Burkina Faso

Gando, Burkina Faso

I 2001 færdiggjorde Francis Kere Architecture med adresse i Berlin en folkeskole for 900 elever i Gando i Burkina Faso.

I 2012 er en udvidelse af skolen i form af et bibliotek fra samme tegnestues hånd afsluttet.

Selve biblioteket danner en oval muret form med en øvre murafslutning af beton, der fortsættes i en rektangulær ramme. Søjlerækken omkring biblioteket er af eucaluptusstammer, der skaber en løst defineret zone mellem bygning og omgivelser.

Tagkonstruktionen er ny; store tilskårede lerpotter er brugt i loftet til at skabe luftcirkulation og cirkulære lysindfald i rummet. En masse håndlavede potter af forskellig størrelse blev bragt til byggepladsen, hvor de blev tildannet og siden støbt ind i tagets betondæk.

Diébédo Francis Kéré, der er født i Gando, har studeret arkitektur på Technische Universität Berlin. Keres arbejde som arkitekt bidrager til at udvikle strategier for arkitektur med lokal karakter. Som arkitekt definerer han sig selv som ‘en bro mellem kulturer – mellem teknisk og økonomisk udviklede lande og mindre udviklede afrikanske lande.’

Kere grundlagde foreningen ‘Schulbausteine für Gando’ for at kunne finansiere opførelsen af skolen og modtog for denne Aga Khan Award for Architecture samt BSI, the Swiss Architectural Reward, Marcus prisen og den regionale Holcim Award for Africa and the Middle East.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Francis Kéré

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 3
Gyldighed
Gældende