Dockums i Malmø

Dockums

Västra Hamnens Black Box

Dockums er navnet på Region Skånes nye kontorbygning ved Dockan i Västra Hamnen i Malmø, dér hvor Kockums skibsværft tidligere lå. Bygningen er tegnet af den norske arkitekt Kari Nissen Brodtkorb og afspejler med sin industrielle udformning og stål, glas og murværk områdets og skibsværftets historie.

I 2011 blev byggeriet nomineret til ’Stålbyggnadspriset’ og fik udmærkelsen “...med en åben og lys indre gård skabes der kontrast til den gedigne bygnings alvorlige tegl-eksteriør. Det blottede stål sætter præg på det høje rums etageplan. Bygningen eksponeres med sortmalede bjælker, piller og fagværk, der videreføres i gennemtænkte trapper og gelændere i den åbne sals svalegange og balkoner. En tolkning af klassisk industrikonstruktion af stål og tegl...”

Fra østsiden ligner bygningen en uindtagelig borg, hvis lukkethed dog brydes af indgangspartiet i bygningens nord-østlige hjørne, som nærmest opløser bygningens knappe form. Indgangspartiet markerer sig med overflader i en klar rødorange tone, og belyst opstår der om aftenen et maritimt udtryk – inspireret af det nærliggende fyrtårn vis a vis indgangspartiet.

Indgangspartiet fører via en høj åben passage ind til bygningens seks etager høje centralrum, hvor et glasparti i bygningens fulde højde vender ud mod et planlagt parkområde.

Etagerne er disponeret med store og små kontorer, møderum og caféer, alle med klare farver, der bryder med det industrielle udtryk. Den sølvblanke teglsten Roystone er fra det hollandske teglværk Baksteen. Bygningen er Green Building certificeret.

Tekst og fotos: Mads Frederik

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 3
Gyldighed
Gældende