Hus i hus

Hus i hus

På en naturgrund på Sydfalster er et nyt sommerhus bygget op omkring resterne af et tidligere hus. Huset er opført i tre niveauer; det gamle stuegulv ligger under terræn, et mellemniveau er i terrænhøjde, og fra det øverste niveau er der udsigt over diget til Østersøen.

Grundkonstruktionen for det store spænd i huset og for en ophængt terrasse langs hele husets sydside udgøres af kertospærrammer på fundamentsbjælker af beton.

De indvendige mure i det oprindelige hus stod i blank mur, som er bevaret i stuen i underste etage. Murene er videreført, flensborgsten fra nedrivningen er genbrugt, og der er muret med samme mørtler, som i de oprindelige mure.

En muret skorsten og pejs står nu midt i huset som en teglskulptur i hårdtbrændte flensborgsten – en reminiscens af det forrige hus og nu en del af sommerhusets historie.

De indvendige teglvægge er fremhævet af hvidmalede bræddebeklædte vægge og lofter, og det rustikke præg understreges af sorte skifergulve og brede egeplankegulve.

Den udvendige skalmur er opmuret i ren kalkmørtel tilsat sort farvepigment. En lokal murermester har specialiseret sig i fremstilling af egne kalkmørtler, og arkitekten har sammen med murermesteren opført en række andre huse også uden brug af cement, hvilket kræver en længere tørreperiode.

De mørke fuger og facadesten harmonerer med områdets sorte træhuse. På en muret sokkel vokser huset op af terrænet og udgør en del af helheden. Tagbeklædningen er som på områdets andre huse af sort tagpap.

Kobberinddækninger, -nedløb og -render vil irre, egetræsterrassen vil gråne, og med sine mørke mure vil bygningen med tiden stå som i et med områdets flora; digegræs, vilde strandroser og høje fyrretræer.

Huset er opført i 2011 og tegnet af arkitekt MAA Jesper Øager Jensen, der har tegnestue på Møn.

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Christina Birch

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2013 1
Gyldighed
Gældende