Atelier i Palma de Mallorca

Atelier på Mallorca

At kunne opsamle regnvand fra taget var ’undskyldningen’ for at opføre en ny tilbygning til et eksisterende atelier. Fra atelieret ses marker og landskab; fra tilbygningen kun det umiddelbart nære; have og gård bindes sammen og beskyttes. To æsker bruges til henholdsvis at male i – og til at opbevare og udstille færdige værker. En dobbelthed findes også i æskernes udformning som keramiske volumener isat andre og mindre volumener – af træ.

For at kunne arbejde simpelt og hurtigt med en klimaskærm bestående af kun ét materiale – ét lag – er de keramiske æsker opført af teglblokke, og der er leget med at vende blokkene for at opnå et andet og varieret udtryk.

Æsker af træ er indfattede i teglen og bliver til rammer for ind gang og udgang, udsyn og lysindfald – og er samtidig steder eller rumligheder, hvor man gerne opholder sig – tæt på træets varme og stoflighed – i tryghed.

Francisco Cifuentes (1977) er af den opfattelse, at det kun er dér, hvor kendskab til stedet og til stedets tradition, der dikterer, hvordan der skal bygges, at arkitekten kan føres tilbage og ind i læreprocessen.

For det er i traditionen, i en verdslig kultur, i alt som er forankret og som videregives gennem generationer, at arkitekten lærer sit felt at kende.

Cifuentes er født i Palma de Mallorca og læste i Barcelona. Han arbejder hovedsagelig på øen, men hans engagement i undervisning og forskning fører ham ofte til hovedlandet. Han gransker den lokale anonyme arkitektur såvel som de historiske monumenter på øen og eksperimenterer med nye konstruktioner i lavteknologiske materialer som thermoblokke og gasbeton. Cifuentes har vundet en række arkitekturpriser fra 2004 og frem.

Tekst: Vibeke Krogh
Fotos: José Hevia

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2013 1
Gyldighed
Gældende