Bygning 35

Tegl 2013 nr. 4 - Bygning 35

På højkant

Kommunehospitalet i København er opført 1863 og tegnet af arkitekt Christian Hansen. Hansen arbejdede i en årrække i Athen og var fortrolig med den græsk-byzantinske stil, som præger kommunehospitalets facader af fortrinsvis gule sten – iblandet røde sten i bånd og stik. Hoveddispositionens strenge symmetri er formet efter klassiske idealer men er også bestemt af funktionen som hospital. Med fine detaljer i murværk og interiør er anlægget et af senklassicismens storværker og et monument over periodens voksende bevidsthed omkring hygiejne og sygepleje.

Omkring 2000 nedlagdes hospitalsfunktionen, og komplekset har siden været en central del af Københavns Universitets City Campus. Anlægget er blevet udbygget flere gange siden opførelsen, og Erik Møller Arkitekter har været totalrådgivere for nybyggeri i det sidste ledige byggefelt i det i øvrigt fredede anlæg.

Den nye bygning indeholder forsknings- og undervisningslokaler for Økonomisk Institut, auditorier og øvrige fællesfunktioner for Center for Sundhed og Samfund – og en daginstitution tilhørende Københavns Kommune. Terrænet omkring bygningen karakteriseres nu af en skulpturel hovedtrappe i lysgården, som danner overgang mellem have, foyer og auditorier.

Bygningskroppens formgivning og materialevalg er baseret på referencen til de eksisterende huse i anlægget, og murværket og tagformen er derfor at tolke som en nutidig forståelse af Christian Hansens byzantinsk inspirerede arkitektur, hvor ornamentet nu figurerer med et mere abstrakt og moderne udtryk.

Byggeriet omtales også i bl. a. ’Fagligt fokus’ nr. 4, 2013 og ’Mureren’ nr. 4/2013 , begge 3F

Tekst: EMA
Redigering: Vibeke Krogh
Fotos: Susanne Ulrik og Steen Gissel/EMA

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2013 4
Gyldighed
Gældende