Tegllabyrint

Tegllabyrint

The Bangkok Project Company har brugt mursten til Kantana Film and Animation Institute, der er opført i et tyndt befolket landdistrikt, Nakorn Prathom, vest for Bangkok.

De fire afsnit af den 2.000 kvadratmeter store filmskole er adskilt af et naturstensbelagt gangforløb, hvori enkelte større træer kaster skygge. Savtakkede murstensvægge beskytter mod tropisk sol og vinde.

Byggeriets plan er enkel, men da murene og deres skarpt markerede dør- og vindueshuller er ret ensartede, opleves stiforløbet labyrintisk. Et bevidst valg, for arkitekten mener, at en svag desorientering er med til at skærpe elevernes nysgerrighed og opfattelsesevne.

Der er brugt over en halv million håndlavede mursten til byggeriet, der i sin stoflighed kan minde om en gammel thailandsk stupa. De lokalt fremstillede sten er dobbelt så store som en i området almindelig mursten.

Der er ikke tale om massivt murværk men om enstensmure muret op over et bærende skelet af beton og stål. De 8 meter høje mure er hule og akkumulerer derfor ikke så megen varme som en massiv mur, og varmen overføres ikke fra de ydre sol-opvarmede vægge til de indre.

Arkitekten Boonserm Premthada kommer selv fra en af de lavere klasser i det thailandske samfund og fortæller, at han valg-te at lade skolen bygge af lokalt fremstillede mursten, fordi han ønskede, at skolen skulle være mere end blot en bygning – realiseringen af den skulle også være med til at skaffe arbejde og uddannelse til områdets arbejdsløse beboere og desuden at bevare og videreføre lokale håndværkstraditioner.

Assisterende professor Boonserm Premthada fra Faculty of Architecture, Chulalongkorn University modtog ‘the ar+d Awards for Emerging Architecture 2011’ for the Kantana Film and Animation Institute.

Bygherre: Kantana Edutainment International Co., Ltd.

Projektteam: Boonserm Premthada, Ittidej Lirapirom, Piyasak Mookmaenmuan

Tekst: Susanne Ulrik
Fotos: Pirak Pirak Anurakyawachon

Serie
Tidsskriftet Tegl - artikler
Serienummer
2012 3
Gyldighed
Gældende